Фото без описуЗ початку року Чернігівським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області медичною реабілітацію після перенесених захворювань і травм було забезпечено 184 застрахованих осіб та 7 дітей у супроводі дорослого. Зазначимо, що право на проходження курсу реабілітації на базі санаторно-курортних закладів за кошти Фонду має кожна працевлаштована особа за наявності медичних показів.

     Сьогодні усі застраховані особи мають гарантовану допомогу у відновленні їх здоров’я і працездатності в разі хвороби або травми. Якщо є медичні покази, Фонд фінансує повний курс лікування в санаторно-курортному закладі після інсультів, ортопедичних операцій, черепно-мозкових травм, операцій на серці, легенях, органах зору, після інфарктів міокарда тощо. Таке лікування триває до 24 днів залежно від профілю і є достатньо дороговартісним, не всі працівники мають можливість оплатити його самостійно. Тому Фонд бере на себе 100 % фінансових зобов’язань із проходження застрахованими медичної реабілітації.

     Підставою для направлення на відновне лікування до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу є висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

     Застраховані особи з порушеннями перебігу вагітності також мають можливість безкоштовно отримати відновлювальне лікування в реабілітаційних відділеннях санаторно-курортних закладів за рахунок коштів Фонду. Спеціалізоване лікування вагітних спрямоване на профілактику та запобігання вірогідності ускладнень під час вагітності, пологів та народження здорової дитини. Термін лікування визначається лікуючим лікарем та ЛКК, але не більше 24 днів (наприклад, 18, 21, 24 днів).

      Нагадаємо, з 01 січня 2018 року механізм забезпечення реабілітаційним лікуванням за кошти Фонду соціального страхування України було реформовано та переведено на адресність. Зокрема, застрахованим особам надано можливість самостійно вибирати санаторно-курортний заклад для проходження відновного лікування, путівки було замінено на тристоронні договори, а право направляти пацієнтів для проходження реабілітації отримали всі заклади охорони здоров’я України, що мають відділення для стаціонарного лікування.

 За отриманням більш детальної інформації щодо реабілітаційного лікування необхідно звертатися до Чернігівського відділення Фонду за адресою: м. Чернігів, вул. Музична, 1-А (тел.: 678-513).

Тетяна Мурашко, начальник Чернігівського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області