Фото без опису

      Система освіти громади – це 2 заклади загальної середньої та 2 заклади дошкільної освіти.

Відділом освіти та педагогічними колективами закладів освіти у І кварталі 2020 року проводилась значна робота щодо виконання законодавства про освіту.

За звітний період проведено 3 наради з керівниками закладів освіти та 1 в системі он-лайн; систематично проводяться співбесіди з директорами закладів освіти та їх заступниками. Проведено 3 засідання атестаційної комісії ІІ рівня.

За звітний період відділ освіти отримав та опрацював 450 документів. Надано листів, роз’яснень, відповідей 222.

Видано 32 накази, із них з основної діяльності - 29, з кадрів – 3: про надання відпусток – 2 (в тому числі затверджено графік відпусток керівників закладів), про відрядження - 1. Отримано та розглянуто 2 письмових звернення.  

На виконання Постанови Кабінету Міністрів України № 684 від 13.09.2017 року (зі змінами) оновлена інформація по обліку дітей дошкільного та шкільного віку.

У 3 закладах загальної середньої освіти навчається 468 учнів, загальна кількість класів - 29. Закладів дошкільної освіти 2: (136 вихованців, 8 груп).

Організовано індивідуальне навчання для 9 здобувачів освіти.

Забезпечується підвезення до місць навчання і додому 71 (100%) учень, які проживають за межами пішохідної доступності. Підвіз здійснюється до 5 закладів освіти. Загальний парк «шкільних автобусів» налічує 2одиниці транспорту. 

У січні оновлено інформацію про заклади загальної середньої освіти на портал інформаційної системи управління освітою (далі - ІСУО).

У лютому перевірено та оновлено інформацію у Єдиній державній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО).

У лютому підготовлено та сформовано звіт закладів дошкільної середньої освіти 85-К, подано в електронній формі на портал ІСУО.

У березні перевірено достовірність введеної інформації про випускників та сформовано пакет на виготовлення документів про освіту.

У березні за допомогою порталу ІСУО здійснено замовлення підручників для 3 класу закладів загальної середньої освіти.

Постійно проводиться інформування населення про діяльність освітньої галузі через соціальні мережі.

Проведено позапланові інструктажі  з охорони праці, пожежної безпеки та безпеки життєдіяльності з керівниками закладів освіти.

Здійснено виїзди в заклади освіти згідно плану роботи відділу.

 Начальником та спеціалістом відділу взято   участь у всеукраїнських та обласних конференціях, семінарах та вебінарах. 

 Проведено заходи з педагогічними працівниками та здобувачами освіти:

Масові заходи з учнями:

  • з метою виховання в підростаючого покоління глибокої поваги та любовi до Батькiвщини, нацiональної свiдомостi, людської гiдностi, формування національної свідомості школярів, виховання у них почуття патріотизму та з нагоди відзначення Дня Соборності України, 22 січня 2020 року в закладах загальної середньої освіти Гончарівської селищної ради було проведено ряд заходів, а саме:

-лінійка «Суверена моя Україна» для учнів 6, 7, 10 класів;

-тематична виставка літератури «На хвилинку зупинись – на новинку подивись. Видатні діячі України»;

загальношкільна лінійка та флешмоб «Всі ми українці»;

-тематична виставка літератури «Славетний день в історії України»;

-перегляд фільму «Свято Злуки. Політика пам’яті»;

-години спілкування: «Ми - українці», «22 січня – День Соборності України», «Соборна Україна: від ідеї до життя», «Україна – держава соборна, одна на всіх, як оберіг» .

27 січня 2020 року проведено ряд заходів щодо відзначення Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту, а саме:

  - години спілкування «Голокост – шрам на серці людства»,  «Голокост – злочин проти людства», «Трагічні сторінки Голокосту», «Трагедія, історія, пам’ять», «Пройдуть роки, десятки років… Цього ніколи не забути»;

- перегляд документальних відеофільмів «Бабин Яр», «Освенцим»;

- виставки документальної та художньої літератури;

- виховний захід «Свічка пам’яті свята!».

- 29 січня 2020 року у Гончарівській гімназії відбувся виховний захід для учнів 6, 9, 10 та 11 класів «Події під Крутами: трагедія та подвиг», присвячений 102 - річчю з дня героїчного подвигу, здійсненого трьома сотнями студентів, який увійшов в історію України як Бій під Крутами.

  • 10 лютого 2020 року  у приміщенні Гончарівської гімназії відбулося свято «Майбутнє твориться сьогодні». На святі вшановували талановиту, обдаровану молодь та їх наставників. Привітати тих, хто успішно, результативно підкорював цього навчального року інтелектуальні та творчі вершини.

             На святі також відзначили учителів, які брали участь у  І турі Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2020» у номінації «Початкова освіта».

- 11 лютого 2020 року пройшли змагання з баскетболу серед юнаків Чернігівського району, у яких взяла участь команда учнів Гончарівської гімназії, де успішно виступила і пройшла у фінал.

- 10 лютого 2020 року у Слабинській ЗОШ І-ІІІ ст. відбувся захід у молодших класах «Допоможемо зимуючим птахам».

- 20 лютого 2020 року у закладах загальної середньої освіти Гончарівської селищної ради проведено ряд заходів щодо вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні, а саме:

- вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної  Сотні хвилинною мовчання;

- години спілкування «У нашій пам’яті вони назавжди лишились», «День пам’яті Небесної Сотні», «Зима, що нас змінила», «Вони назавжди у наших серцях», «Повернути не можна, забути не можливо», «Герої не вмирають доки пам'ять існує про них»;

- перегляд фільму-реквієм «Небесна Сотня в вирій полетіла…»;

- виставки документальної та художньої літератури;

- конкурс плакатів;

- флеш-моб «Журавлик миру».

- 27 лютого 2020 року на базі Михайло-Коцюбинської гімназії відбувся фізкультурно-оздоровчий захід «Веселі старти», у якому взала участь команда Гончарівської гімназії, де виборола ІІІ місце.

- 28 лютого в Смонинській ЗОШ традиційно святкували Масляну.

- з нагоди відзначення у 2020 році 206-ї річниці від дня народження Тараса Шевченка, з метою вшанування пам’яті, виховання любові і поваги до спадщини, яку залишив поет, сприяння усвідомлення учнями великого внеску Кобзаря у розвиток мистецтва України у закладах загальної середньої освіти проведено ряд заходів, а саме:

-конкурс читців творів Тараса Шевченка;

-тематичні виховні години; 

-квест «Я знаю Шевченка»; 

-конкурси на кращі ілюстрації до творів Кобзаря; 

-виставку творів поета й книжок про його життя і творчість;

-перегляд фільмів про творчість та життя Тараса Шевченка.

Відділом освіти було організовано роботу щодо участі дітей у обласних етапах учнівських конкурсів, а саме:

  • обласний етап ІІІ Всеукраїнського конкурсу "Гуманне ставлення до тварин";
  • обласна новорічно-різдвяна виставка "Новорічна композиція";
  • обласний етап Всеукраїнського юнацького фестивалю "В об’єктиві натураліста";
  • обласний етап Всеукраїнської природоохоронної акції "День зустрічі птахів";
  • обласний етап Всеукраїнської природоохоронної акції "Годівничка".

У лютому було організовано та проведено серед здобувачів освіти Гончарівської громади регіональний етап Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка «Охорона праці очима дітей».

Методична робота з керівниками та педагогами:

- з метою підвищення рівня теоретичної та практичної підготовки педагогів щодо питань патріотичного виховання дошкільників 28 січня  2020 року на базі ЗДО "Лісова казка" Гончарівської селищної ради  відбувся семінар-тренінг «Духовно-патріотичне виховання дітей дошкільного віку», організований відділом освіти Гончарівської селищної ради. 

- 14 лютого 2020 року  було проведено навчальний семінар для керівників, кухарів та помічників вихователів закладів освіти Гончарівської ОТГ «Порядок організації харчування у закладах освіти, профілактика виникнення гострих кишкових інфекційних захворювань, харчових отруєнь серед дітей в організованих колективах»

 Участь у навчанні взяли 20 працівників закладів загальної середньої та дошкільної освіти Гончарівської ОТГ.

- 18 лютого 2020 року   відбувся семінар-практикум з теми «Використання сучасних технологій навчання у процесі викладання природничих дисциплін в умовах оновленого змісту освіти».

- у  березні у Смолинській ЗОШ І-ІІ ст. відбувся семінар «Особливості організації освітнього процесу в умовах малокомплектної школи в період впровадження Державного стандарту початкової загальної освіти».

У лютому проведено вивчення стану роботи гуртків з метою оцінки її ефективності та впливу на розвиток творчого потенціалу учнів.

       З метою розвитку творчої активності класних керівників, підвищення їх професійного рівня, вивчення та впровадження в роботу кращого педагогічного досвіду у КНЗ Гончарівська гімназія було організовано тиждень педагогічної майстерності класних керівників «Дружна сім’я – першоджерело людського буття».

     З метою попередження фактів насилля над дитиною в школі, сім’ї та протидію булінгу (цькуванню) в закладах освіти неодноразово було проведено  бесіди з завучами з навчально-виховної роботи, практичним психологом, соціальним педагогом, класними керівниками та батьками.  До відома та організації роботи закладів освіти громади доведено нормативні документи щодо роботи психологічної служби закладів освіти. Відділ освіти співпрацює з місцевою службою у справах дітей, спеціалістом у справах  сім’ї, дітей та молоді, районним інклюзивно-ресурсним центром.

 

 

 

 

     26 лютого 2020 року проведено робочу зустріч учнів 9-11 класів КНЗ Гончарівська гімназія Гончарівської селищної ради Чернігівського району з дільничим інспектором, майором Чернігівського районного відділення поліції Чернігівського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області Дюбою Олександром Олександровичем та  старшим лейтенантом Чернігівського районного відділення поліції Чернігівського відділу поліції ГУНП в Чернігівській області Самотяжко Анною Володимирівною.

Начальник відділу освіти                                                                                                                   Валентина ПРИМАК