Фото без опису

       Робота ССД щодо захисту прав дітей  здійснювалась у межах дії законодавчих актів , згідно Законів України «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про охорону дитинства», «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей»,  Сімейного кодексу України, Цивільного Кодексу України, Постанов Кабінету Міністрів України від 24.09.2008 року №866 «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов’язаною із захистом прав дитини», наказу Міністерства соцполітики України від 20.01.2014 року № 27 « Про Порядок ведення службамиу справах дітей обліку дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах».

  1. Розпорядженням селищного голови від 13.01.2020 року № 04 було створено:
  • міжвідомчу робочу групу з питань реформування системи інституційного догляду та виховання дітей.
  1. Розпорядженням селищного голови від 13.01.2020 року № 05 було затверджено:

- місцевий план реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на території Гончарівської селищної ради на 2020-2026 роки.

  1. 45 сесією 7 скликання Гончарівської селищної ради було  затверджено:
  • Програму по попередженню дитячої безпритульності та бездоглядності, розвитку сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей,

позбавлених батьківського піклування Гончарівської селищної ради

на  2020 рік.

  1. Виконавчим комітетом Гончарівської селищної ради від 29.01.2020 № 1 було  вирішено:

1. Утворити координаційну раду у справах дітей   Гончарівської селищної ради.

 2.  Затвердити:

         2. 1. Положення  про  координаційну раду у справах дітей   Гончарівської селищної ради .

          2. 2.Склад координаційної ради у справах дітей Гончарівської селищної ради.

5.  Направлений лист 03.02.2020 року на адресу Служби у справах дітей Чернігівської райдержадміністрації з метою постановки 2 дітей на облік дітей, які опинились у складних життєвих обставинах.

6.   29.01.20 р. у соцмережі Фейсбук була створена сторінка і група Служби у справах дітей Гончарівської селищної ради з метою:

  1. Проведення інформаційно - роз'яснювальної і консультативної роботи з питань:

- захисту прав, свобод і законних інтересів дітей від 0 до 18 років;

- соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей, які опинились у складних життєвих обставинах;

- профілактики правопорушень серед неповнолітніх;

запобігання дитячій бездоглядності, безпритульності та соціального сирітства,  відповідно до вимог Закону України "Про органи і служби у справах дітей і спеціальних установ для дітей".

7. Складені (до офіційної передачі справ) списки дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах; списки-дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, місцем походження яких є Гончарівська ОТГ, списки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули на територію ОТГ з інших  місцевостей.

          Станом на 01.04.2020 року на обліку служби перебуває 11 дітей, як такі, що опинились в складних життєвих обставинах, батьки яких ухиляються від повноцінного виконання своїх батьківських обов’язків.

За  даними служби у справах дітей  Чернігівської районної державної адміністрації на 01.04.2020 р. загальна кількість дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування по Гончарівській селищній раді становить  22 дитини, з них:

 

Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, місцем походження яких є  Гончарівська селищна рада

Кількість дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які прибули на територію Гончарівської селищної ради з інших місцевостей

Кількість дітей,  відіав

Із них проживають на території Гончарівської селищної ради

 

 

Із них не проживають на території Гончарівської селищної ради

( школи-інтернати, БСТ)

Діти сироти

Діти

позбавлені

батьківського

піклування

Діти сироти

Діти позбавлені батьківського піклування

Діти сироти

Діти позбавлені батьківського піклування

 

 

 

 

 

 

 

 

3

3

0

8

3

2

3

         

         В  першому кварталі 2020 році статус дитини, позбавленої батьківського піклування, надано 2 дітям.

8. Регулярно проводиться контроль за умовами проживання дітей підоблікових категорій.

Найбільш ефективними заходами попередження дитячої бездоглядності, будь-яких проявів жорстокого поводження з дітьми, є проведення профілактичних рейдів – виїздів.           З метою обстеження умов проживання дітей в сім’ях, які опинились у складних життєвих обставинах, виявлення сімей, де батьки не виконують належним чином батьківських обов’язків,   протягом січня – березня 2020 року службою у справах дітей Гончарівської селищної ради спільно із фахівцем із соціальної роботи Гончарівської селищної ради, інспектором ювенальної превенції, дільничним інспектором   проведено 17 рейдів-виїздів і заповнено 31 акт обстеження умов проживання дітей. В ході проведення рейдів, батькам роз’яснювалися їх права та обов’язки щодо виховання дітей, забезпечення належних умов для їхнього проживання, навчання, фізичного та морального розвитку, роз’яснювалося законодавство щодо адміністративної, кримінальної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Одночасно проводиться індивідуальна інформаційно-роз’яснювальна робота з дітьми, які опинились у складних життєвих обставинах.

        9. За клопотанням ССД Гончарівської селищної ради 3 батьків було притягнуто до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків.

1014.02.2020 р.  комісією у складі: начальника служби у справах дітей Гончарівської селищної ради, фахівця із соціальної роботи з дітьми та сім’ями Гончарівської селищної ради, дільничого офіцера поліції ЧРВП ЧВП ГУНП в Чернігівській області був зафіксований факт психологічного  насилля, яке вчиняв  вітчим стосовно  падчерки.

В той же день, 14.02.2020 р., співробітниками поліції, мама з дітьми були доставлені в дитяче відділення Чернігівської  центральної  районної лікарні, а за направленням від Гончарівської селищної ради  були переведені у Центр для отримання психологічної і юридичної підтримки на час процесу розлучення і подальшого вирішення питання щодо безпечного проживання мами з дітьми.

     11.  Протягом І кварталу 2020 року було проведено ССД 3 засідання Комісії з захисту прав дитини, в ході яких було розглянуто 8 питань, надано для суду 2 висновки від органу опіки і піклування Гончарівської селищної ради.

      12. Начальником ССД було відвідано 7 судових засідань в Чернігівському районному суді з метою захисту прав дітей.

       13. За перший квартал  2020 року  у ССД було написано 5 заяв і  проведено 3 особистих прийоми громадян. Всі, хто письмово звертався, у місячний термін, отримали від служби письмову відповідь.

       14. 07.02.2020-07.03.2020 була проведена акція «Подаруй добро дитині». Малозабезпеченим родинам надавалася допомога: одягом, взуттям, продуктами харчування. Всього отримало 37 дітей допомогу і 10 дорослих.

       15. 04.03.2020 року Служби у справах дітей спільно з інспектором ЮП ЧРВП відвідали навчальні заклади громади з метою профілактики правопорушень серед неповнолітніх, також були відвідані торгові точки: чи не продають неповнолітнім алкогольні та тютюнові вироби.

      16. 01.04.2020р. Служба у справах дітей спільно з фахівцем по соціальній роботі провели карантинні заходи, провідавши всі родини із СЖО та сім’ї опікунів і прийомних батьків.

Начальник Служби у справах дітей Гончарівської селищної ради продовжує проводити контроль за умовами проживання дітей підоблікових категорій; поширюює інформацію  про діяльність Служби у справах дітей та її контактні дані серед мешканців громади ( у соціальних мережах, листівки) з метою  активізації виявлення дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах та інформування про факти порушення прав дітей.

Начальник служби                                                                         Юлія Качаненко