Фото без опису

    Соціальні функції мови надзвичайно широкі. Дехто вважає мову лише засобом порозуміння між людьми. Насправді ж цим не вичерпується її значення. У мові нація закодовує всю свою історію, багатовіковий досвід, здобутки культури, свою самобутність.

    Міжнародний день рідної мови – відносно молоде свято: до календарів світу воно увійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію.

     Найкраще у світі це мова. За допомогою мови будуються міста, розвивається культура народів. За допомогою мови ми вивчаємо науки і одержуємо знання. За допомогою мови люди можуть зрозуміти одне одного, вирішувати різні питання, просити, вітати, миритися, виконувати прохання, надихати на подвиги, виражати радість, освідчуватись в коханні. Тому немає нічого кращого за мову.

  Традиційно у закладах загальної середньої освіти Гончарівської територіальної громади до Міжнародного дня рідної мови було проведено ряд заходів. Зокрема, у Слабинській ЗОШ І-ІІІ ст. відбулося святкування під назвою: «Без мови рідної, юначе, народу нашого немає». Свято розпочалося з перегляду презентації. Учениця 9 класу Кирилова Софія прочитала вірш Ліни Костенко. «Із ніжності слова беру насолоду…». Ведучі – Сила Денис і Дужа Діана розповіли про історію виникнення цього свята. У ході сценарію прозвучали поезії: «За що я люблю українську мову» у виконанні Шостака Сергія, «Рідна мова» у виконанні Нестеренко Анни, «Молитва про мову» у виконанні Шостак Лізи. Звучали також прислів’я, приказки, загадки про мову, та пісні: «Мова єднання», «Пісня про рідну мову» у виконанні учнів 9-11 класів.

   На завершення свята відбулася інсценізація уривку з п’єси М. Куліша «Мина Мазайло».

    Учні Смолинської ЗОШ І-ІІ ст. взяли участь у пiдготовцi до слайд-шоу «Де я чую рiдне слово?» та конкурсі стінгазет.

Відділ освіти Гончарівської селищної ради