Фото без опису

18 лютого проводять День батарейки. Сьогодні у нас є можливість відсвяткувати життєво важливий і корисний винахід. Батареї використовуються повсюдно, від поля бою до димової сигналізації і наручних годинників. Вони бувають самих різних форм, розмірів і потужності, щоб задовольнити найширший спектр потреб людства.

Тільки уявіть, де був би світ без батарей. Ми все ще використовували б рукоятку для запуску наших автомобілів. Нам довелося б возити з собою довгі подовжувачі, щоб доставити бумбокс на пляж. Все більше і більше електромобілів їздять по дорогах. Вони живляться, як ви вже здогадалися, від батарей.

Так, батареї електрифікують! І сьогодні чудовий день, щоб оцінити реальну важливість батарей в нашому повсякденному житті.

Цей день відзначається на честь Алессандро Вольта, італійського фізика і винахідника електричної батареї, який народився в цей день в 1745 році.

АЛЕ... Це не тільки прогрес, а і регрес, бо ж не розумне використання та утилізація цього блага шкодить екології.

Чи знаєте ви, якої шкоди завдають навколишньому середовищу батарейки, що викидаються в сміттєве відро?

Адже всі ми, використовуємо їх кожен день. Від батарейок працюють годинники, електричні зубні щітки, ліхтарики, комп'ютерні мишки, а також телефони, фотоапарати, ноутбуки, сигналізації та інша апаратура. Зараз батарейки продаються практично в кожному магазині або кіоску, і всім їм знаходиться застосування. Рано чи пізно, всі батарейки переходять у непрацездатний стан. І коли приходить час позбавлятися від неробочих елементів живлення, мало хто звертає увагу на значок «не викидати до сміттєвої корзини». Одна пальчикова сольова батарейка, викинута на звалище, забруднює важкими металами близько 20 квадратних метрів землі або 400 літрів води. Незважаючи на те, що батарейка може вибухнути, протекти і пошкодити ваше обладнання, основна шкода, яку вона завдасть – забруднення природного середовища, якщо не буде правильно утилізована. Взагалі, батарейки - це хімічні пристрої, елементи яких вступають в реакцію, даючи на виході електрику.

        Ці речовини потрапляють в землю і ґрунтові води, завдаючи тим самим невиправної шкоди всьому живому, включаючи людину. Вони потрапляють в організми тварин, у фрукти та овочі, які ми їмо, випаровуються у повітря, яким ми дихаємо.

        Після викидання металеве покриття батарейки руйнується від корозії, і важкі метали потрапляють в ґрунт і ґрунтові води, звідки вже недалеко і до річок, озер та інших водойм, використовуваних для питного водопостачання. Ртуть - один з найнебезпечніших і токсичних металів, має властивість накопичуватися в тканинах живих організмів і може потрапити в організм людини як безпосередньо з води, так і при вживанні в їжу продуктів, приготованих з отруєних рослин або тварин. А якщо батарейку спалять на сміттєспалювальному заводі, то все що містяться в ній токсичні матеріали потраплять в атмосферу.

Тому зважаючи на важливість теми, у КДНЗ «Лісова казка» Гончарівської селищної ради відбувся тиждень екологічних занять.  Вихователі  разом з вихованцями закладу проводили бесіди про користь та шкоду батарейок, а також способи їх використання та утилізації,  конструювали електроприлади з будівельного матеріалу,  читали вірші, відгадували загадкита складали казки  про електропобутові прилади, розфарбовували схематичні малюнки із зображенням небезпечних побутових приладів. Велике задоволення діти отримали, взявши участь у акції «Принеси батарейку – отримай карамельку».

          Викидайте сміття правильно! Бережіть навколишнє середовище!
На якій Землі будуть жити
Ваші діти – залежить від Вас,

від Ваших маленьких, але дуже важливих щоденних дій!

Викидайте батарейки правильно!

 

Відділ освіти

Гончарівської селищної ради